Wyszukaj według regionów Wyszukaj na mapie Wakacje we Włoszech Narty we Włoszech, które pokochasz Wróć na górę

Austriacka kuchnia

oblibene historie mapa
telefon (32) 720 60 56
PN - PT: 9.00 - 17.00
  •  
  • Typy
  •  
Gdzie chesz wyjechać?
Podaj lokalizację ...
Kiedy i na jak długo? 26.04. - 12.06.2025 / 1 tydzień
Kto pojedzie?2 dor.
wyszukać
lupa
 

Austriacka kuchnia

Austriacka kuchnia jest wyśmienita.

Posiłki są smaczne i obfite, a oderwanie się od nich nie jest łatwe. Na tutejszą kuchnię wpłyneło wiele różnych kultur. Na kuchnię austriacką wpływa włoska, polska, węgierska, czeska i słoweńska gastronomia. Podstawą wszystkich dań są jakościowe i świeże składniki.

Być może najbardziej znanym austriackim daniem jest cienki wiedeński stek z cielęciny.

Inne specjały, które na pewno znasz to pierożki Tiroler Knödl z wędzonym mięsem, kiszoną kapustą i ziemnkami lub wołowina podana w sosie warzywnym z ziemniami i warzywami Tafelspitz.

Główną specjalnością Tyrolu jest serowy sznycel Käsespätzle i ziemnaki pieczone na patelni z kawałkami wieprzowiny lub wołowiny Gröstl. W Karyntii musisz wypróbować pieczone kieszonki Kärntner Käsnudel. Są one wypełnione mielonym mięsem lub wręcz odwrotnie podane na słodko z jabłkiem lub twarogiem.

Ważną rolę w kuchni austriackiej odgrywają zupy.

Wszędzie znajdziesz doskonały rosół, który podaje się z makaronem lub różnego rodzaju pierożkami. Bardzo lubiana jest także zupa gulaszowa Gulassuppe.

Wśród słodkich specjalności na pierwszym miejscu wymieniany jest strudel podawany z sosem waniliowym.

Mniej znanym, ale zachwycającym przysmakiem jest Kaiserschmarrn. Jest to słodki naleśnik porwany podczas pieczenia podawany z rodzynkami, posypuje się go cukrem lub polewa różnymi sosami owocowymi (jabłkowym, śliwkowym, żurawinowym lub morelowym). Warto wspomnieć o dużej gotowanej klusce Germknödel nadziewanej powidłami, polanej masłem lub sosem waniliowym i posypanej makiem.