Posiłki są smaczne i obfite, a oderwanie się od nich nie jest łatwe. Na tutejszą kuchnię wpłyneło wiele różnych kultur. Na kuchnię austriacką wpływa włoska, polska, węgierska, czeska i słoweńska gastronomia. Podstawą wszystkich dań są jakościowe i świeże składniki.
Inne specjały, które na pewno znasz to pierożki Tiroler Knödl z wędzonym mięsem, kiszoną kapustą i ziemnkami lub wołowina podana w sosie warzywnym z ziemniami i warzywami Tafelspitz.
Główną specjalnością Tyrolu jest serowy sznycel Käsespätzle i ziemnaki pieczone na patelni z kawałkami wieprzowiny lub wołowiny Gröstl. W Karyntii musisz wypróbować pieczone kieszonki Kärntner Käsnudel. Są one wypełnione mielonym mięsem lub wręcz odwrotnie podane na słodko z jabłkiem lub twarogiem.
Wszędzie znajdziesz doskonały rosół, który podaje się z makaronem lub różnego rodzaju pierożkami. Bardzo lubiana jest także zupa gulaszowa Gulassuppe.
Mniej znanym, ale zachwycającym przysmakiem jest Kaiserschmarrn. Jest to słodki naleśnik porwany podczas pieczenia podawany z rodzynkami, posypuje się go cukrem lub polewa różnymi sosami owocowymi (jabłkowym, śliwkowym, żurawinowym lub morelowym). Warto wspomnieć o dużej gotowanej klusce Germknödel nadziewanej powidłami, polanej masłem lub sosem waniliowym i posypanej makiem.